📦 DORUČENIE ZADARMO 📦 pre ALPEX rúry pri odbere celého balenia. ⚠️ Platí do konca Apríla.

Návod ako vybrať radiátorový ventil

Pomôžeme Vám s výberom ventilu na radiátor. Pre rýchlu orientáciu a správny výber však musíme poznať základné rozdelenie a parametre radiátorových ventilov. Vysvetlíme si čo je termostatický, ručný, vrchný, spodný, prívodný, spiatočný, priamy, rohový radiátorový ventil. Ktorý ventil na radiátor je vhodný pre pripojenie na železné potrubie a ktorý ventil je vhodný pre plasthliníkové rúry.

Ventily na radiátor, rozdelenie podľa ovládania: termostatický - manuálny

V prvom kroku sa musíme rozhodnúť či chceme termostatický ventil na radiátor alebo ručný či manuálny radiátorový ventil na radiátor. Oba typy fungujú ako uzatvárajúca či regulačná armatúra. To znamená, že pomocou týchto ventilov vieme uzavrieť prívod vody do radiátora alebo pomocnou nich vieme regulovať prietok prúdiacej vody do radiátora a tým nastavovať jeho tepelný výkon.

Manuálny ventil na radiátor sa dnes používa zriedkavo. Ako z názvu vyplýva, jedná sa o ručný ventil, ktorý musíme manuálne nastavovať zakaždým keď chceme znížiť alebo zvýšiť výkon radiátora.

Termostatický ventil na radiátor sa používa takmer všade. Jedná sa pohodlný a jednoduchý spôsob regulácie teploty v jednotlivých miestnostiach. Nevyhnutnou súčasťou termostatického radiátorového ventilu je termostatická hlavica, ktorá spolu s termostatickým ventilom na radiátor automaticky reguluje a udržiava požadovanú tepotu v miestnosti. Túto funkciu zabezpečuje vstavaný snímač okolitej teploty umiestnený v termostatickej hlavici, ktorý otvára a zatvára termostatický radiátorový ventil podľa potreby, čím zabraňuje prekurovaniu miestnosti a tým pádom šetrí náklady na kúrenie.

Ventily na radiátor, rozdelenie podľa spôsobu pripojenia: priamy - rohový

Radiátorové ventily priame alebo rohové rozoznáme veľmi jednoducho. Dá sa to ľahko identifikovať už podľa fotografie daného ventilu.

Priamy ventil na radiátor znázornený na obrázku nižšie, je určený na pripájanie radiátorov priamo na potrubie rozvodov ústredného kúrenia. Šípka na obrázku znázorňuje smer prúdiacej kvapaliny do radiátora cez priamy radiátorový ventil.

priamy-radiatorovy-ventil-termoobchod

Rohový ventil na radiátor, znázornený nižšie sa používa predovšetkým na pripojenie radiátora na potrubie, ktoré vychádza zo steny vedľa radiátora. Šípka na priloženom obrázku nám znázorňuje smer prúdiacej kvapaliny do radiátora cez rohový ventil.

rohovy-radiatorovy-ventil-termoobchod

Ventily na radiátor, rozdelenie podľa typu: vrchný - spodný

Vrchný ventil na radiátor či už termostatický alebo ručný sa používa na reguláciu výkonu radiátora. Pomocou vrchného ventilu vieme radiátor ľudovo povedané priškrtiť alebo úplne odstaviť pokiaľ máme v miestnosti dostatočné teplo. Pri vrchnom termostatickom ventile nastavujeme požadovanú teplotu v miestnosti podľa stupnice na termostatickej hlavici.

Spodný ventil na radiátor inak nazývaný aj spodný regulačný alebo spiatočný ventil sa používa na dodatočné vyregulovanie výkonu radiátora alebo úplne odstavenie. Regulovať alebo odstaviť radiátor vieme pomocou regulačného imbusu, ktorý sa nachádza pod viečkom/krytkou spodného ventilu.

Ventily na radiátor, rozdelenie podľa pripájacieho závitu: oceľ - plasthliník

Ventily na radiátor s pripájacím závitom na oceľovú rúru majú vnútorný kovový závit, pomocou ktorého ventil dokážeme natočiť na rúru. Väčšina nových radiátorových ventilov sa vyrába s rozmerom G 1/2" (DN 15). Ako môžeme vidieť nižšie na priloženom obrázku, radiátorové ventily majú vyhotovený tzv. šesťhran pre vidlicový kľúč, pomocou ktorého dokážeme ventil pohodlne dotiahnuť.

radiatorovy-ventil-urceny-na-ocel-termoobchod

Ventily na radiátor určené pre plasthliníkové rúry majú vonkajší pripájací závit s rozmerom 1/2" (DN 15). Tento typ ventilu pripájame na plasthliníkové rúry pomocou zverných šróbení, adaptérov alebo pripojovacích spojok MULTI-FIT. Príslušný adaptér alebo pripojovaciu spojku MULTI-FIT natočíme na vonkajší závit ventilu, ktorý máme zvýraznený na obrázku nižšie.

radiatorovy-ventil-pre-plasthlinikove-rury-termoobchod

 

Všetky spomínané ventily nájdete v našom e-shope na nižšie uvedenom linku:

https://www.termoobchod.sk/radiatorove-ventily/